niedziela, 14 kwietnia 2013

Babka orzechowa - czyli pomysł na niedzielny deser

Wiosna za oknem, aż chce się żyć i zaspokajać podniebienia bliskich pysznym wypiekiem. Firma BackMit i wspaniałe mielone orzechy włoskie zainspirowały mnie do upieczenia pysznej babki. Najlepiej smakuje lekko ciepła, delikatny posmak orzechów, a do tego chrupiąca skórka.


Składniki:
orzechy włoskie tarte BackMit 250 g
margaryna 250 g
cukier puder 200 g
mąka ziemniaczana 50 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajka 5 sztuk

Przygotowanie:
Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodawać żółtka, mąkę, tarte orzechy, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Całość wyrobić, następnie dodać ubite na sztywną pianę białka, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć do formy nasmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Babkę piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 60 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz