W pochmurny dzień przygotowując kolację stworzyłam sałatkę caprese z dodatkiem bazyliowego pesto. Oliwę z oliwek zastąpiłam olejem rzepakowym, który idealnie się sprawdził, sałatka bardzo lekka i aromatyczna proponuję podawać z chrupiącymi grzankami z bagietki.
Składniki:
2 pomidory
kulka sera mozzarella
bagietka
2 szklanki listków świeżej bazylii
ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
20 dkg tartego parmezanu
10 dkg prażonych migdałów
szczypta soli
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory oraz ser mozzarella kroimy na plastry, układamy na talerzu.
Czosnek z bazylią i migdałami wrzucamy do dostawki miksującej do blendera, miksujemy po chwili dodając olej rzepakowy, parmezan oraz szczyptę soli i pieprzu, całość miksujemy na jednolitą masę.
Przygotowane pesto układamy na rozłożone pomidory z serem, skrapiamy lekko olejem, podajemy z przygotowanymi grzankami z bagietki, polecam użyć do tego grilla.
Smacznego!
moja ulubiona:)
OdpowiedzUsuń