Lekkie, smaczne ciasto czekoladowe z pianką. Idealne na ciepłe dni, pięknie się prezentuje na talerzu.
Składniki:
ciasto:
6 jaj
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
3 łyżeczki kakao
masa:
0,5 litra słodkiej śmietany 18% (używam Łaciatą w żółtym kartoniku)
2 śnieżki
2 cytrynowe galaretki
250 gram trzykrotnie mielonego twarogu
czekolada deserowa
ponadto:
czekolada gorzka
Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, odstawiamy do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, delikatnie mieszamy dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Gotowe ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut do suchego patyczka, gotowe studzimy.
Śnieżki ubijamy ze śmietanką, mieszamy z twarogiem i tężejącą galaretką na gładką masę. Czekoladę deserową kroimy na drobne kawałki dodajemy do białej masy i łączymy.
Biszkopt kroimy na dwa placki i przekładamy po połowie masą, jedną część w środek i drugą na wierzch.
Dekorujemy startą gorzką czekoladą, wstawiamy na co najmniej cztery godziny do lodówki, jednak najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz