wtorek, 1 lipca 2014

Ciasto czekoladowe z pianką

Lekkie, smaczne ciasto czekoladowe z pianką. Idealne na ciepłe dni, pięknie się prezentuje na talerzu.



Składniki:
ciasto:
6 jaj
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
3 łyżeczki kakao

masa:
0,5 litra słodkiej śmietany 18% (używam Łaciatą w żółtym kartoniku)
2 śnieżki
2 cytrynowe galaretki
250 gram trzykrotnie mielonego twarogu
czekolada deserowa

ponadto:
czekolada gorzka

Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy w  szklance wrzącej wody, odstawiamy do ostygnięcia.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, delikatnie mieszamy dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Gotowe ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut do suchego patyczka, gotowe studzimy.

Śnieżki ubijamy ze śmietanką, mieszamy z twarogiem i tężejącą galaretką na gładką masę. Czekoladę deserową kroimy na drobne kawałki dodajemy do białej masy i łączymy.

Biszkopt kroimy na dwa placki i przekładamy po połowie masą, jedną część w środek i drugą na wierzch.
Dekorujemy startą gorzką czekoladą, wstawiamy na co najmniej cztery godziny do lodówki, jednak najlepsze jest na drugi dzień.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz