Zapraszam na ciasto, które jest w prost idealne, kakaowy biszkopt, krem - pianka bardzo delikatna z nutą cytrynową i do tego soczyste maliny. Nazwa Biała dama bardzo dobrze opisuje przepis, ponieważ jest bardzo lekki, pięknie się prezentuje i jest aromatyczny. Biała Dama z malinami świetnie się kroi, jak najbardziej nadaje się na przyjęcia czy grilla, gdyż pianka nie jest kremem, który będzie nam się topił na słońcu. Synek nazwał przepis mleczną kanapką, być może troszkę je przypomina :)
Składniki:
ciasto:
6 jaj
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
3 łyżeczki kakao
masa:
0,5 litra słodkiej śmietany 18% (używam Łaciatą w żółtym kartoniku)
2 śnieżki
2 cytrynowe galaretki
250 gram trzykrotnie mielonego twarogu
ponadto:
szklanka malin (można zastąpić truskawkami, bądź pokruszyć czekoladą)
Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, odstawiamy do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, delikatnie mieszamy dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Gotowe ciasto wylewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut do suchego patyczka, gotowe studzimy.
Śnieżki ubijamy ze śmietanką, mieszamy z twarogiem i tężejącą galaretką na gładką masę.
Biszkopt kroimy na dwa placki i przekładamy po połowie masą, jedną część w środek i drugą na wierzch.
Dekorujemy malinami, wstawiamy na co najmniej cztery godziny do lodówki, jednak najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego!
Wspaniałe! Koniecznie do wypróbowania:) Ale czy do masy dajemy rzeczywiście 25g twarogu (taka ociupinka?!)? Nie 250g?;)
OdpowiedzUsuń250 gram oczywiście dziękuję za dopatrzenie już poprawiam :) A ciasto na prawdę pyszne :)
Usuńwygląda naprawdę pysznie! maliny muszą idealnie komponować się ze smakiem tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) maliny są w odpowiednim miejscu :)
Usuń