czwartek, 15 sierpnia 2013

Placuszki z cukinii z dipem rzodkiewkowym

Cukinia warzywo sezonowe o kolorze zielonym idealne do stworzenia chrupiących placuszków, kusza wyglądem i zapachem, z połączeniem rzodkiewkowego dipu smakują nieziemsko.


Składniki:
1 kg cukinii
6 łyżek mąki
3 jajka
2 cebule
3 łyżki świeżego koperku
sól 
pieprz
olej do smażenia

pęczek rzodkiewki
3 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cukinię myjemy i trzemy na tarce jarzynowej, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wyciskamy cały sok, do wyciśniętej cukinii dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz poszatkowany koperek, roztrzepane jajka oraz mąkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowe smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

Podajemy z dipem z rzodkiewki, rzodkiewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, jogurt naturalny, przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja też dzisiaj robiłam cukiniowe placuszki, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń