Składniki:
1 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 sucha bułka
mleko do namoczenia bułki
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól
pieprz
majeranek
farsz:
4 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka majonezu
sól
pieprz
dodatkowo:
bułka tarta
masło
Przygotowanie:
Ugotowane jajka na twardo kroimy w kostkę dodając szczypior majonez sól oraz pieprz, wszystko razem delikatnie łączymy.
Bułkę moczymy w mleku. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni z roztopionym masłem. Mięso przygotowujemy tak jak na kotlety mielone, dodając cebulę z czosnkiem, wyciśniętą z mleka bułkę, jajko oraz przyprawy.
Rozkładamy kawałek folii aluminiowej, który smarujemy masłem, następnie obsypujemy bułką tartą, w ten sposób łatwiej zwiniemy roladę.
Na folię rozkładamy mięso, lekko ugniatając, na mięso wcześniej przygotowany farsz. Zawijamy roladę. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego lekko obsypując bułką tartą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na pieczeń w formie rolady ;)
OdpowiedzUsuńwitam w akcji PIECZEŃ RZYMSKA!
Przy okazji zapraszam do siebie: http://youlovetocook.blogspot.com/ i na FB fanpage: https://www.facebook.com/pages/you-love-to-cook/455476851229001
Pozdrawiam :)