Delikatny biszkopt, masa z serków homogenizowanych, soczysta brzoskwinia oraz chrupiące pistacje to właśnie się składa na ciasto a'la jajka sadzone. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, cieszy oko i podniebienie. Zapraszam.
Składniki:
biszkopt:
3 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru
1/2 mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
2 galaretki brzoskwiniowe
500 gram serków homogenizowanych
(użyłam brzoskwiniowych)
dodatkowo:
puszka brzoskwiń
garść pistacji
Przygotowanie:
Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka z dodatkiem cukru oraz oleju mieszamy za pomocą miksera przez kilka minut, powinny mieć jasny kolor. Do ubitych białek dodajemy masę z żółtkami delikatnie mieszając, kolejno mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy łyżką drewnianą.
Dużą prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni pieczemy przez około 15 minut do suchego patyczka. Gotowe studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, gdy wystygną dodajemy serek homogenizowany i za pomocą miksera mieszamy, aż składniki się połączą, wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na wcześniej przygotowany biszkopt.
Układamy połówki brzoskwiń i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
Smacznego!
zawsze podobało mi się to ciasto :]
OdpowiedzUsuńCudowne.
OdpowiedzUsuń