Kolejna akcja tym razem z galaretkami, dzięki duszlak.pl miałam okazję skorzystać z przepysznych galaretek Winiary, dzieci je uwielbiają! Zapraszam na prosty, smaczny i szybki biszkopt z truskawkami i galaretką.
Składniki:
biszkopt:
4 jajka
6 łyżek cukru
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
500 gram truskawek
3 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Aby poszło nam szybciej proponuję na początku rozpuścić galaretki w 1,2 l wrzątku, zostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka z dodatkiem cukru ucieramy za pomocą miksera przez kilka minut, powinny mieć jasny kolor. Do ubitych białek dodajemy masę z żółtkami delikatnie mieszając, kolejno obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy łyżką drewnianą.
Kwadratową formę smarujemy masłem obsypujemy mąką, gotowy biszkopt wlewamy do formy opuszczamy blachę z wysokości 50 cm na blat.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni pieczemy przez około 20-25 minut do suchego patyczka. Gotowe studzimy.
Na zimny biszkopt układamy truskawki, gdy są duże możemy przekroić na pół, zalewamy jeszcze płynną galaretką, około pół szklanki, tak aby galaretka nam wsiąkła w ciasto, wtedy nie będzie suche.
Resztę galaretki zostawiamy, aż zacznie tężeć, dopiero wtedy zalewamy ciasto galaretką, która nam pozostała. Gotowe wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz