piątek, 20 czerwca 2014

Gofry II chrupiące

Gofry nigdy nie wychodziły mi idealne, te mogę właśnie do takich porównać. Lekkie, chrupiące i przepyszne. Z dodatkiem bitej śmietany i owoców smakują wyśmienicie. Zapraszam.






Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
1 jajko

Przygotowanie:
Zaczynamy od oddzielenia żółtka od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę.
Żółtko wraz z resztą składników miksujemy kilka minut na jednolitą masę.
Białko dodajemy do masy i za pomocą drewnianej łyżki bardzo delikatnie mieszamy.

Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy delikatnie olejem i smażymy kilka minut.

Z podanych składników wychodzi około 6 sztuk.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz