Gofry nigdy nie wychodziły mi idealne, te mogę właśnie do takich porównać. Lekkie, chrupiące i przepyszne. Z dodatkiem bitej śmietany i owoców smakują wyśmienicie. Zapraszam.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
Przygotowanie:
Zaczynamy od oddzielenia żółtka od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę.
Żółtko wraz z resztą składników miksujemy kilka minut na jednolitą masę.
Białko dodajemy do masy i za pomocą drewnianej łyżki bardzo delikatnie mieszamy.
Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy delikatnie olejem i smażymy kilka minut.
Z podanych składników wychodzi około 6 sztuk.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz