Kruche ciasto o cudownym smaku czekoladowo kawowym z dodatkiem wiśni we frużelinie to idealne połączenie.
Dzięki durszlak.pl oraz akcji, w której otrzymałam smaczną paczuszkę stworzyłam o to tego mazurka. Serdecznie zapraszam! Ciasto idealnie komponuje się z kawą, a JACOBS CREMA GOLD będzie inspiracją do kolejnych deserów.
Składniki:
ciasto:
190 gram mąki pszennej
80 gram mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
50 gram cukru
170 gram margaryny
1 jajko
krem:
150 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki kawy JACOBS CREMA GOLD
łyżeczka kardamonu
200 gram białej czekolady
30 gram margaryny
dodatkowo:
300 gram wiśni we frużelinie
100 gram gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta, składniki suche łączymy ze sobą, kolejno dodajemy zimną margarynę pokrojoną w kostkę, rozcieramy palcami razem z mąką, dodajemy jajko i szybkim ruchem wyrabiamy ciasto, wstawiamy do lodówki na godzinę.
Przygotowujemy dużą prostokątną formę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki bądź za pomocą palców wyklejamy w formie, nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35-40 minut. Funkcja pieczenia bez termoobiegu.
W tym czasie przygotowujemy krem, śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy kawę oraz kardamon, podgrzewamy na małym ogniu do połączenia składników. Odstawiamy z ognia i dodajemy margarynę oraz pokruszoną czekoladę, mieszamy do czasu aż nam się roztopi.
Na lekko przestudzony spód wykładamy krem i zostawiamy do przestygnięcia, gdy już będzie dosyć gęsty układamy wiśnie we frużelinie dekorujemy sokiem z wiśni oraz gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej należy do rondelka nalać wody i zagotować, na rondelku postawić miskę najlepiej metalową czy szklaną odpowiadającą wielkości garnka, pokruszyć czekoladę i mieszać, aż nam się roztopi, by polewa była bardziej płynna możemy dodać 2 łyżki śmietanki 30 %.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz