środa, 9 kwietnia 2014

Tarta z suszonymi pomidorami i serem feta

Zapraszam do prostego przepisu z wykorzystaniem Tarta na 1001 sposobów firmy Delecta. Bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna.



Składniki:
Delecta Tarta 1001 sposób na słono
1/3 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
125 g margaryny
2 jajka
szklanka śmietany 30 %
50 sera żółtego
2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
30 g suszonych pomidorów w zalewie
100 g sera feta
czarny pieprz
świeża bazylia

Przygotowanie:
Zawartość torebki z ciastem mieszamy z margaryną, olejem i wodą, wyrabiając do połączenia składników, wkładamy do lodówki na pół godziny.

Formę smarujemy tłuszczem, silikonowej oraz ceramicznej nie należy smarować, ciastem wykładamy formę nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut, funkcja piekarnika bez termoobiegu. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

W tym czasie przygotowujemy farsz. W naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną i startym żółtym serem, 2 łyżkami zalewy z suszonych pomidorów oraz świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy fix z opakowania Tarta na słono i łączymy razem.

Fetę kroimy w kostkę układamy na upieczonym spodzie na przemian z suszonymi pomidorami, zalewamy delikatnie masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut do zarumienienia.

Gotową tartę zdobimy świeżą bazylią.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz