Pizza po raz kolejny, tym razem przepis na ciasto bez użycia maszyny, chociaż składniki w bardzo podobnych proporcjach do tego ciasta maszynowego. Idealne, jak z pizzerii! Zapraszam.
Składniki:
400 ml lekko ciepłej wody
2,5 łyżki oliwy z oliwek
2,5 łyżeczki soli
800 g mąki pszennej
12 gram suszonych drożdży
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiać na stolnicę bądź do dużej misy, zrobić otwór, dodać drożdże, oliwę oraz sól. Następnie dokładnie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 - 2 godziny.
W wyrastaniu ciasta może nam pomóc piekarnik, w moim jest funkcja Wyrastanie ciasta, dzięki której piekarnik nagrzewa się do 30 stopni i tak grzeje przez 20 minut, co przyspiesza wyrastaniu.
Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką, dzielimy na 3 części, stolnicę obsypujemy mąką i na niej formujemy spody do pizzy pozostawiając grubsze brzegi. Gotowe przekładamy na blaszkę, nakładamy sos i ulubione składniki.
Pizzę pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze, piekarnik nagrzewamy do 260 stopni, pizza powinna się piec około 15 minut.
Wersja z automatem do chleba:
Składniki umieszczamy w pojemniku od maszyny do pieczenia w kolejności, woda, oliwa, sól, następnie dodajemy mąkę oraz drożdże. Umieszczamy formę w urządzeniu do pieczenia. Wybieramy program ciasto rosnące, ciasto na pizzę, ciasto powinno nam się wyrabiać około 1 godzinę i 20 minut. Dalej postępujemy jak wyżej.
Smacznego!