Fasolka po bretońsku to danie co raz na jakiś czas pojawia się u nas w domu, nie należy ono do tych najlżejszych, ale uwielbiam wracać do domowych smaków, jednym z nich właśnie jest fasolka.
Składniki:
500 g fasoli piękny Jaś
500 g kiełbasy, bądź wędzonego boczku
3 cebule
ząbek czosnku
olej do smażenia
200 ml koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
majeranek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Fasolę zalać ciepłą wodą i pozostawić na noc w wodzie. Następnego dnia odlewamy wodę, fasolę wsypujemy do dużego garnka i zalewamy nową wodą, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości około 40 minut dodając liście laurowe i ziele angielskie.
Cebulę pokroić w piórka podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju, dodać do gotującej fasoli, kiełbasę kroimy w kostkę podsmażamy na niewielkiej ilości i również dodajemy do garnka, całość gotujemy dodając majeranek sól i pieprz.
Następnie wlewamy koncentrat i dusimy około pół godziny uważając aby fasola nam się nie rozgotowała. Po tym czasie wyłożyć na talerze.
Smacznego!
Fasolka najlepsza jest gdy odstoi i przesiąknie wszystkimi smakami. Odgrzewana nie traci swojego smaku, także spokojnie możemy ją trzymać w lodówce, a nawet zamrażać.
W lodówce trzymamy nasze dania, także raz na jakiś czas potrzebuje odświeżenia, polecam do tego idealny płyn, wystarczy spryskać lodówkę, a po chwili przetrzeć szmatką. Pozostawia on świeży zapach, a wnętrze pozostaje czyste. Na prawdę godny polecenia! Lodówka w szybki sposób zostaje wyczyszczona i odświeżona.
Spray do czyszczenia lodówek FRIGO CARE Electrolux o pojemności 250 ml.
Do kupienia w zestawie idealnym w porządkach kuchennych za jedyne 75 zł, zapraszam do sklepu Zestaw kuchenny do pielęgnacji kuchni
Zapraszam do sklepu
Przypomniały mi się smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń