Keks ciasto świąteczne, mocno bakaliowe. Najlepsze po dwóch dniach, także swobodnie możemy je już upiec, aby mieć czas na kolejne wypieki.
Składniki:
125 g margaryny
2 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
5 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru migdałowego
30 dkg dowolnych bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, morele suszone, owoce kandyzowane, wiśnie kandyzowane)
dodatkowo
3 łyżki soku z cytryny
szklanka cukru pudru
bakalie do ozdobienia
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem oraz cukrem migdałowym i żółtkami na puszystą masę, następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i mleko, łączymy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do ciasta i delikatnie wszystko razem łączymy. Bakalie obsypujemy mąką, dodajemy do ciasta i łączymy. Formę na keks smarujemy masłem i obsypujemy mąką, wykładamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 60 minut.
Sok z cytryny miksujemy z cukrem pudrem, tak powstałym lukrem polewamy upieczone ciasto, dekorujemy bakaliami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz