Zapraszam na cytrynowe ciasto z mąki ryżowej, bardzo szybkie w przygotowaniu, sycące i smaczne.
Składniki:
300 g mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
150 g cukru
250 g serka homogenizowanego waniliowego
1/2 szklanki oleju
cytryna
cukier puder
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę ryżową z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy resztę 2 jajka, cukier, serek homogenizowany, olej oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny, wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Gotowe wlewamy na Tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką ryżową. Ciasto powinno być dosyć gęste. Z drugiej połowy cytryny obieramy dokładnie skórkę z białą częścią, kroimy na cienkie plasterki, układamy na wierzchu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 35 minut.
Obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeszcze nigdy nie jadłam niczego upieczonego z mąki ryżowej. Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńCiekawa jestem smaku. Nawet bardzo ciekawa. Jak mąka ryżowa wypada w wypiekach. Widziałam jakiś czas temu ciekawy przepis na ciasto, z użyciem ugotowanego ryżu. Podobno wychodziło niesamowite, gdzie nikt się nie orientował, że w środku jest ryż. Ale nie potrafię zlokalizować tego przepisu.
OdpowiedzUsuńSwoją drogą ciasto idealnie nadawałoby się do mojej akcji: śniadanie do pracy, na Mikserze :)
www.basinepichcenie.blox.pl
Ps. Uwielbiam ciasta cytrynowe!
OdpowiedzUsuńSmak inny na pewno, bardziej sypkie jest ciasto i sycące :) ale warto spróbować Polecam :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń