piątek, 21 czerwca 2013

Zupa z botwinki

Zapraszam na lekką i aromatyczną zupę z botwinki, jest delikatnie śmietankowa i przede wszystkim smaczna. Możemy dodać do niej ugotowane jajko oraz warzywa typu szczypiorek, rzodkiewka czy świeży ogórek. Polecam na ciepłe dni.

 

Składniki:
3 litry bulionu warzywnego bądź drobiowego (gotuję na udku z kurczaka)
2 młode marchewki
młoda pietruszka
koperek świeży
0,5 kg botwinki (jeśli buraczki są zbyt małe dodajemy 2-3 buraczki wielkości mandarynki)
250 ml śmietany 18 %
2 łyżki mąki
łyżka octu
3 łyżki soku z cytryny
sól 
pieprz

dodatkowo:
jajko, szczypior, rzodkiewka, ogórek

Przygotowanie:
Do przygotowanego wcześniej bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, botwinkę z buraczkami oraz koperek, gotujemy około pół godziny do miękkości. W misce rozpuszczamy mąkę w trzech łyżkach wody, dodajemy śmietanę i 2 łyżki zupy, gdy całość się połączy wlewamy do garnka. Po chwili dodajemy łyżkę octu oraz sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Wlewamy na talerze i dodajemy jajko ugotowane oraz inne dodatki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz