środa, 26 czerwca 2013

Puszysty sernik z truskawkowym musem

Sernik z truskawkowym musem to lekkie ciasto, które jest idealne na ciepłe dni, moja wersja jest bardzo kremowa i puszysta, z delikatnym spodem z biszkoptów, masą truskawek i musem truskawkowym. Sycący i smakiem powalający, zapraszam.



Składniki:
spód:
3 szklanki zmielonych biszkoptów (ok całe opakowanie)
3 łyżki cukru
100 g roztopionego masła bądź margaryny

sernik:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego do serników
250 g serka mascarpone
250 g cukru pudru
5 jaj
2 łyżki śmietany
4 łyżki mąki pszennej
kilka kropli aromatu waniliowego
2 łyżki otartej skórki z cytryny

polewa:
200 ml śmietany 18%
4 łyżki cukru pudru

mus truskawkowy:
pół szklanki truskawek
łyżka cukru

dodatkowo:
20 dkg truskawek

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Biszkopty mielimy blenderem dodajemy cukier oraz roztopione masło, wszystko razem łączymy. Nasmarowaną masłem tortownicę wykładamy gotowym spodem z biszkoptów dociskając mocno palcami. Pieczemy przez 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, aromatem oraz skórką z cytryny utrzeć mikserem na niskich obrotach, po chwili dodawać po jednym jajku cały czas miksując, następnie dodajemy śmietanę oraz mąkę jeszcze chwile miksując. Masę serową przelewamy do tortownicy na podpieczony spód.
Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, po upłynięciu czasu nie otwierając drzwi zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1 h 20 minut.

Robimy polewę ze śmietany, którą mieszamy z cukrem pudrem, po upłynięciu czasu pieczenia sernika, wyciągamy go smarujemy polewą i wstawiamy ponownie na 15 minut do piekarnika. Gdy sernik się upiecze wyciągamy go i zostawiamy do ostygnięcia.

Pół szklanki truskawek wrzucamy do garnka dodając łyżkę wody oraz łyżkę cukru, gotujemy na małym ogniu ok 10 minut, po tym czasie studzimy i miksujemy w blenderze na puszysty mus.

Zimny sernik dekorujemy stosem truskawek i polewamy truskawkowym musem. 
Sernik najlepszy jest gdy odstoi całą noc w lodówce.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Serniczek wygląda obłędnie:)Poproszę kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo ale wypaśny sernik:) linka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być na prawdę pyszny sernik :) wygląda wspaniale :))) smaka mi narobiłaś :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. moje kubki smakowe oszalały na sam widok tego sernika, a co dopiero byłoby po spróbowaniu... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę polecam, jest puszysty i przepyszny :)

      Usuń
  5. a ja zawsze mam problem ... jaki to jest twaróg do serników? ten z wiadereczka czy taki w kostkach? prosze o pomoć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z wiaderka osobiście używam :) szybszy, nie trzeba mielić, nigdy jeszcze nie narzekałam :) także polecam z wiaderka

      Usuń