poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki rozpoczęty, co prawda na działce dopiero kilka truskawek zdążyliśmy skosztować, natomiast w sklepach już są piękne czerwone, smaczne i kuszące. Zacznę od prostego ucieranego ciasta z truskawkami, lekkie puszyste i kuszące swoim zapachem.

 





Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju RAPSO
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, białka miksujemy na sztywną pianę dodając w między czasie cukier, gdy składniki się połączą dodajemy żółtka, po chwili dodajemy resztę składników mąkę, olej i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy łyżką. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, układamy truskawki (większe należy przekroić na pół). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz