wtorek, 5 listopada 2013

Ciasto pijak

Nazwa Pijak się wzięła od pijanych herbatników nasączonych wódką, nie zawsze jednak nasączam je alkoholem, może być to kawa czy sok pomarańczowy. Ciasto łączy ze sobą wiele smaków, lekki biszkopt, kwaśnym dżem, w moim przypadku domowy dżem z porzeczek, warstwa białkowa z makiem i wiórkami kokosowymi, krem budyniowy, herbatniki, a na końcu gorzka czekolada. Ciasto idealne, pięknie się prezentuje i cudownie smakuje.

Składniki:
biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maku suchego
1/2 szklanki wiórek kokosowych

krem:
500 ml mleka
3 żółtka
budyń waniliowy 40 g
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru pudru
kostka margaryny

dodatkowo:
dżem porzeczkowy bądź wiśniowy
alkohol, zimna kawa bądź sok do nasączenia
2 duże opakowania herbatników maślanych lub kakaowych
2 tabliczki gorzkiej czekolady
50 ml śmietany 30 %

Przygotowanie:
Zaczynamy od biszkoptu, białka ubić na sztywną pianę, po chwili dodać cukier, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku, do ubitej masy dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. 
Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i opuścić na stół z wysokości 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut do suchego patyczka.

Ciasto makowo-kokosowe zaczynamy od ubicia białek na sztywną pianę, dodajemy cukier, mak i wiórki delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe wylewamy do tej samej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy przez 30 minut.

Krem. Do połowy mleka wsypujemy budyń, mąki oraz żółtka, dokładnie mieszamy, resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy wymieszaną masę i gotujemy budyń uważając aby krem nam się nie przypalił, zostawiamy do ostygnięcia. Ciepłą margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy porcjami zimny budyń i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.

W kąpieli wodnej topimy dwie tabliczki czekolady, dodając śmietankę, dokładnie mieszamy.

Zaczynamy układanie ciasta, zaczynamy od biszkoptu, który smarujemy dżemem, następnie układamy ciasto makowo-kokosowe, na to smarujemy krem, układamy herbatniki, nasączamy je swoim ponczem, na to wylewamy jeszcze ciepłą polewę z czekolady, na której możemy porobić wzorki, bądź zostawić tak jak nam się wyleje.
Gotowe wstawiamy na całą noc do lodówki.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. U mnie w rodzinnym domu bardzo lubiany. Ja niestety nie jadam żadnych ciast, słodyczy, tortów z alkoholem... Ale wzięcie by u mnie było nie małe, na jakiejś imprezie urodzinowej na przykład
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń