piątek, 15 listopada 2013

Ciasto cytrynowe z mąki ryżowej

Zapraszam na cytrynowe ciasto z mąki ryżowej, bardzo szybkie w przygotowaniu, sycące i smaczne. 


Składniki:
300 g mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
150 g cukru
250 g serka homogenizowanego waniliowego
1/2 szklanki oleju
cytryna
cukier puder

Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę ryżową z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy resztę 2 jajka, cukier, serek homogenizowany, olej oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny, wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Gotowe wlewamy na Tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką ryżową. Ciasto powinno być dosyć gęste. Z drugiej połowy cytryny obieramy dokładnie skórkę z białą częścią, kroimy na cienkie plasterki, układamy na wierzchu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 35 minut. 
Obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam niczego upieczonego z mąki ryżowej. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem smaku. Nawet bardzo ciekawa. Jak mąka ryżowa wypada w wypiekach. Widziałam jakiś czas temu ciekawy przepis na ciasto, z użyciem ugotowanego ryżu. Podobno wychodziło niesamowite, gdzie nikt się nie orientował, że w środku jest ryż. Ale nie potrafię zlokalizować tego przepisu.
    Swoją drogą ciasto idealnie nadawałoby się do mojej akcji: śniadanie do pracy, na Mikserze :)
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak inny na pewno, bardziej sypkie jest ciasto i sycące :) ale warto spróbować Polecam :)

    OdpowiedzUsuń