poniedziałek, 4 listopada 2013

Tort Orzechowo czekoladowy

Biszkopt o smaku orzechowym z delikatnym kremem śmietanowym z dodatkiem mascarpone i delikatnym posmakiem cytrynowym. Cały obficie oblany i udekorowany czekoladą.



Składniki:
biszkopt:
15 dkg mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg cukru
cukier waniliowy
8 jajek
20 dkg mielonych orzechów włoskich
3 łyżki zimnej gorzkiej kawy
otarta skórka z cytryny
szczypta soli

krem:
50 dkg serka mascarpone
250 dkg śmietany 30 %
6 łyżek mleka
łyżka soku z cytryny
4 opakowania cukru waniliowego
4 łyżki startej gorzkiej czekolady

do nasączenia:
100 ml zimnej gorzkiej kawy
50 ml soku pomarańczowego

polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
tabliczka mlecznej czekolady
50 dkg śmietany 30%

ozdoby:
tabliczka białej czekolady
gorzka czekoalda
całe orzechy włoskie

Przygotowanie:
Przygotowanie zaczynamy od biszkoptu, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianą ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukry dalej ubijając, kolejno dodać żółtka, połączyć. Do białek dodajemy kawę oraz otartą skórkę z cytryny, następnie mąkę połączoną z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.

Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wlać, następnie opuścić na blat z wysokości 30 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez godzinę do suchego patyczka.

Śmietanę 30 % ubijamy na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy dalej ubijając. Mascarpone utrzeć z sokiem cytrynowym oraz mlekiem na puch, dodać ubitą śmietanę oraz startą czekoladkę, wymieszać.

Gorzką kawę łączymy z sokiem pomarańczowym.

Gotowy biszkopt kroimy na trzy placki. Krem dzielimy na 3 części. Pierwszy krążek nasączamy kawą połączoną z sokiem, smarujemy jedną częścią kremu, tworzymy kolejne piętra tortu, ostatnią częścią kremu smarujemy cały tort, wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Aby uzyskać dekorację z białej czekolady, należy ją roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodać do szprycy i na papierze do pieczenia zrobić esy floresy, wedle uznania, wsadzić na chwilę do zamrażarki, ozdoby powinny bez problemu odejść od papieru. Gotowymi zdobimy tort polany kremem czekoladowym, który jeszcze nam nie zastygł.

Czas na polewę czekoladową. W kąpieli wodnej topimy czekoladę gorzką połączoną z mleczną, dodajemy śmietanę 30%, łączymy.
Lekko studzimy, gotową polewamy cały tort.
Ozdabiamy orzechami włoskimi, ozdobami z białej czekolady oraz boki obsypujemy czekoladą gorzką pokrojoną nożem na małe kawałki.

Smacznego!


2 komentarze: