wtorek, 7 maja 2013

Makaronowe gniazda czyli jak oryginalnie podać sałatkę

Szukałam świetnego rozwiązania, jadalnych miseczek na sałatkę i w końcu znalazłam, zainspirowana przepisem z innej strony stworzyłam gniazda makaronowe. Są bardzo pyszne, jeden kłopot, nie możemy przygotować ich dużo wcześniej gdyż makaron wiadomo najlepiej smakuje świeży, później robi się gumowy. Środek gniazda napełniamy ulubioną sałatką bądź innym smacznym nadzienie, doskonałe na przystawkę i przyjęcia. Będziemy potrzebować foremek na muffiny czy babeczki.


Składniki:
120 g makaronu nitki
100 g sera żółtego
jajko
sól 
olej

Przygotowanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzam, przelewam zimną wodą, dodaję rozbełtane jajko oraz wcześniej starty żółty ser na tarce jarzynowej, całość mieszam. 
Foremki smaruję olejem, wykładam makaronowy farsz, formując gniazda, gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut.
Gotowe napełniamy ulubioną sałatką.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. robiłam kiedyś koszyczki na sałatkę z mąki kukurydzianej, pewnie i tych spróbuję, bo wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysłowe, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń