Propozycja na szybkie danie, mianowicie tarta z pomidorami, camembertem, parówkami zapiekana ze śmietaną i jajkiem.
Uwielbiam tarty i te na słodko, jak i na słono, ta o to propozycja wykonana z myślą o moich dzieciach, które uwielbiają pizze i jajka. Polecam.
Składniki:
ciasto:
220 g mąki
120 g margaryny
pół łyżeczki soli
1 jajko
farsz:
2 pomidory
papryka czerwona
2 parówki
ser camembert
3 jajka
8 łyżek śmietany
2 łyżki natki pietruszki
suszona bazylia
100 g sera żółtego
sól
pieprz
Przygotowanie:
ciasto:
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy jajko i sól, wyrabiamy na jednolitą masę, wstawiamy do lodówki na 15 minut. Formę wysmarować tłuszczem (silikonowej nie smaruję) wyłożyć ciasto ugniatając palcami bądź rozwałkować, następnie nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. Wyciągamy ciasto i układamy farsz.
Pokrojone w plasterki pomidory na zmianę z parówkami, na to układamy plastry sera camembert oraz pokrojoną paprykę. Jajka dokładnie mieszamy widelcem razem ze śmietaną, natką pietruszki, startym serem żółtym oraz bazylią solą i pieprzem do smaku. Gotową masę wlewamy na tartę i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjąc i delektować się smakiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz