Zapraszam na serniczek na zimno inaczej, jest to ciasto bez pieczenia na bazie sera trzykrotnie mielonego sernikowego przełożone herbatnikami polane gorzką czekoladą, idealne na ciepłe dni. Szybkie łatwe i przyjemne.
Składniki:
ciasto:
250 g margaryny
1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru pudru
aromat waniliowy
barwnik spożywczy czerwony (można zastąpić kakao, będzie brązowa warstwa)
6 opakowań herbatników
galaretka truskawkowa (można zastąpić owocami, bądź żelkami miśkami)
polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
100 g margaryny
wiórki kokosowe
migdały płatki
Przygotowanie:
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej.Margarynę i cukier puder należy ukręcić a następnie dodać ser i aromat. Odłożyć ok. 3/4 uzyskanej masy na bok, a do reszty dodać barwnik.
Na pasku folii aluminiowej rozkładamy trzy rzędy herbatników (jeden przy drugim) po około dziesięć sztuk w rzędzie.
Na tym rozsmarowujemy czerwoną masę, delikatnie aby herbatniki się nie przesunęły. Na masie układamy resztę herbatników dokładnie tak, jak poprzednie. Następnie rozsmarowujemy masę białą.
Na środku układamy galaretkę pokrojoną w paski i następnie składamy boki do środka aby uzyskać kształt domku (nie wygląda zbyt łatwo, ale spokojnie składamy, nie przejmować się jak nadmiar sera wypłynie, rozsmarować aby był domek). Zawinąć folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 6 godz.Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej, rozpuszczamy margarynę, dorzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, ciepłą polewą polewamy Chatkę, dekorujemy wiórkami oraz migdałami, gdy polewa wystygnie, wstawiamy na kolejne 3 godziny do lodówki, po tym czasie możemy delektować się smakiem.
Smacznego!
Ale ładna chatka, mniam:)
OdpowiedzUsuńJakie sprytne ciasto i sliczna nazwa :)
OdpowiedzUsuńo ja! mama mi podobne robiła :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs http://piernikowa-chata.blogspot.com/p/konkursy.html
Mój ulubiony serniczek z dzieciństwa, zawsze robiła nam go Babcia - pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńFajnie się to ciasto prezentuje i myślę, że może być naprawdę smaczne. Ja ostatnio jestem bardzo przekonana do ciasta czekoladowego brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ ponieważ ten intensywny smak czekolady rozkłada mnie na łopatki.
OdpowiedzUsuń