poniedziałek, 27 maja 2013

Sernikowa rozkosz czyli Chatka Puchatka

Zapraszam na serniczek na zimno inaczej, jest to ciasto bez pieczenia na bazie sera trzykrotnie mielonego sernikowego przełożone herbatnikami polane gorzką czekoladą, idealne na ciepłe dni. Szybkie łatwe i przyjemne.


Składniki:
ciasto:
250 g margaryny
1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru pudru
aromat waniliowy
barwnik spożywczy czerwony (można zastąpić kakao, będzie brązowa warstwa)
6 opakowań herbatników
galaretka truskawkowa (można zastąpić owocami, bądź żelkami miśkami)
polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
100 g margaryny
wiórki kokosowe
migdały płatki

Przygotowanie:
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej.Margarynę i cukier puder należy ukręcić a następnie dodać ser i aromat. Odłożyć ok. 3/4 uzyskanej masy na bok, a do reszty dodać barwnik.
Na pasku folii aluminiowej rozkładamy trzy rzędy herbatników (jeden przy drugim) po około dziesięć sztuk w rzędzie.
Na tym rozsmarowujemy czerwoną masę, delikatnie aby herbatniki się nie przesunęły. Na masie układamy resztę herbatników dokładnie tak, jak poprzednie. Następnie rozsmarowujemy masę białą.
Na środku układamy galaretkę pokrojoną w paski i następnie składamy boki do środka aby uzyskać kształt domku (nie wygląda zbyt łatwo, ale spokojnie składamy, nie przejmować się jak nadmiar sera wypłynie, rozsmarować aby był domek). Zawinąć folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 6 godz.Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej, rozpuszczamy margarynę, dorzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, ciepłą polewą polewamy Chatkę, dekorujemy wiórkami oraz migdałami, gdy polewa wystygnie, wstawiamy na kolejne 3 godziny do lodówki, po tym czasie możemy delektować się smakiem.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ale ładna chatka, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie sprytne ciasto i sliczna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o ja! mama mi podobne robiła :D

    Zapraszam do mnie na konkurs http://piernikowa-chata.blogspot.com/p/konkursy.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony serniczek z dzieciństwa, zawsze robiła nam go Babcia - pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie się to ciasto prezentuje i myślę, że może być naprawdę smaczne. Ja ostatnio jestem bardzo przekonana do ciasta czekoladowego brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ ponieważ ten intensywny smak czekolady rozkłada mnie na łopatki.

    OdpowiedzUsuń