poniedziałek, 6 maja 2013

Snikers lub jak kto woli orzechowiec

Majówka minęła bardzo pozytywnie, na świeżym powietrzu ze znajomymi i rodziną. W między czasie mój blog osiągnął liczbę 1000 wejść, w danej chwili już jest ich więcej, dziękuję bardzo, mam nadzieję, że moje przepisy i zdjęcia zachęcą was do skorzystania z fascynacji smaku.
Dzisiaj proponuję pyszne warstwowe ciasto, jest dosyć słodkie, nie należy do tych szybkich, natomiast pięknie się prezentuję i jest przepyszne. Przekładane budyniem oraz masą karmelową i przepysznymi orzechami.


Składniki:
ciasto:
600 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
200 g margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego

masa orzechowa:
200 g orzechy włoskie
4 łyżki cukru
100 g margaryny
2 łyżki miodu

masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe 
700 ml mleka

karmel:
masa "krówkowa" w puszcze

Przygotowanie:
ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki, cukier z cukrem waniliowym, jajka, żółtka, mleko oraz miód i zagnieść ciasto. Gdy będzie wyrobione, podzielić na 4 części.

Przygotować prostokątną formę, wyciąć cztery kawałki papieru do pieczenia o wymiarach formy i na każdym rozwałkować kawałek ciasta.  Na jedną część wlać gorącą masę orzechową i upiec z pozostałymi spodami. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni do uzyskania złotego koloru.

Aby uzyskać masę orzechową należy rozpuścić 100 g margaryny z 4 łyżkami cukru i 2 łyżkami miodu, a na końcu dodać posiekane orzechy włoskie, wymieszać i wlać gorącą na jeden placek, rozsmarować.

Masę budyniową przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu używając 700 ml mleka. Ostudzić.

Gdy wszystko ostygnie możemy zacząć przekładać ciasto, na pierwszy placek wykładamy połowę masy budyniowej, układamy kolejny placek, na który wykładamy masę krówkową, na kolejnym placku resztę masy budyniowej, przykrywamy plackiem z masą orzechową.

Ciasto powinno odstać całą noc w lodówce, wtedy będzie się idealnie kroiło.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz