piątek, 10 maja 2013

Tort różowa fantazja

Zapraszam na małe co nieco, czyli tort przełożony masą z serków homogenizowanych z bitą śmietaną oraz truskawkami do tego winogrona oraz fantazyjna galaretka Winiary  Pink Margarita . Galaretka w połączeniu z masą i biszkoptem świetnie smakuje, do tego ciekawie się prezentuje tworząc piękną różową ozdobę tortu.


Składniki:
biszkopt:
4 jajka
130 g mąki tortowej
130 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody

masa:
łyżka żelatyny
3 łyżki wody
500 g serka homogenizowanego waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru
szklanka śmietanki 30%
cytryna

dodatkowo:
sok jabłkowy
winogrona
20 dkg truskawek
2 galaretki Winiary Pink Margarita

Przygotowanie:
biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek, do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy dodając po łyżce wody. Do białek dodajemy 50 g cukru i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy pianę do żółtek , przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do piany i żółtek, mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą masę. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, zimny przekrajmy na trzy części.

masa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić. Serki homogenizowane zmiksować z cukrem pudrem, skórką i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzać delikatnie w rondelku bądź mikrofali, dodać do masy wymieszać i schładzać około 20 minut w lodówce. Zimną śmietanę 30 % ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, połączyć.

Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku, odstawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje kroimy ją w małą kosteczkę.

Biszkopt nasączamy sokiem jabłkowym, układamy pokrojone truskawki, następnie 1/3 część masy serowej, powtarzamy czynność. Na końcu smarujemy tort kremem, po bokach dekorujemy pokrojonymi w plasterki winogronami, a na górę układamy pokrojoną w kostkę galaretkę Winiary Pink Margarita.
Gotowy tort schładzamy kilka godzin w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz