niedziela, 1 września 2013

Zapasy na zimę - Leczo z cukinią

Zapasy na zimę najwyższy czas zacząć! Na początek Leczo z cukinią, będzie idealnie smakowało w zimowe dni, podgrzane proponuję podać z podsmażonymi plastrami kiełbasy. Z poniższych składników wyjdzie 5 litrowych słoików.


Składniki:
2 kg papryki (może być kolorowa)
1 kg cebuli
4 marchewki
2 ząbki czosnku
2 kg cukinii
1 ostra papryczka
2 kg pomidorów (najlepsze są podłużne, bardziej mięsiste)
100 ml oleju
2 łyżeczki pieprzu czarnego
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu
100 ml koncentratu pimidorowego

Przygotowanie:
Cebulę kroimy na plastry, czosnek przeciskamy, do dużego garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojone w paski paprykę wraz z pokrojoną na drobno ostrą papryczką. Marchew obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnka. Całośc dusimy pod przykryciem około 10 minut. W tym czasie sparzamy pomidory wrzątkiem przez 5 minut, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostę i dorzucamy do garnka. Cukinię kroimy na pół wydrążając ze środka pestki, następnie przekrajamy w zdłuż i kroimy na drobne kawałki. Cukinię wraz przyprawami, solą i cukrem, koncentrat pomidorowy oraz ocert. Całośc gotujemy pół godziny, pilnując aby warzywa się nie rozgotowały.

Do wyparzonych słoików wlewamy leczo, osobiście pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Gotowe słoiki układamy w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Smacznego!

2 komentarze: