poniedziałek, 23 września 2013

Czekoladowy tort urodzinowy Lego Ninjago

23 września 5 lat temu przyszedł na świat mój syn, fan Lego Ninjago, dlatego w tym roku na stole pojawił się tort w kolorze czerwonym o o ulubionym smaku czekoladowym. Puszysty biszkopt z kawałkami gorzkiej czekolady, krem na bazie budyniu oczywiście czekoladowego z kawałkami białej czekolady.
Do wykonania Lego Ninjago będziemy potrzebowali dużej prostokątnej blaszki, dlatego prosze się nie przerazić ilością składników na biszkopt, ponieważ jest podwójna jak do tortownicy.
Przepis dotyczy biszkoptu i kremu, z masą lukrową tym razem poszłam na łatwiznę i kupiłam gotową. Zapraszam.


Po przekrojeniu.

Składniki:
biszkopt:
7 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek kakao
70 g gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
2 budynie czekoladowe
1/2 szklanki cukru
0,7 l mleka
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka żelatyny w proszku
1/2 szklanki wody

dodatkowo:
100 g białej czekolady
cytryna 
lukier i kolorowe barwniki do ozdobienia

Przygotowanie:
biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka oraz posiekaną nożem gorzką czekoladę. Mąki  z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do miski z białkami delikatnie wymieszać, aby wszystko ładnie się połączyło. Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto opuścić na stól z wysokości 20 cm. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 40 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Wykroić kształt tortu w moim przypadku Lego Ninjago i przekroić na trzy blaty.

krem:
Budynie czekoladowe ugotować w 0,7 mleka z dodatkiem cukru. Ostudzić. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzony budyń połączyć z roztopioną czekoladą oraz serkiem mascarpone, następnie zmiksować na gładką jednolitą masę.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnej wody, jeśli powstaną grudki można ją delikatnie podgrzać i jeszcze raz rozmieszać. Wystudzoną dodać do butyniu i dokłądnie wymieszać. Krem wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Na gotowe placki sypiemy białą czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki, nasączamy wyciśniętym sokiem z cytryny z dodatkiem wody i smarujemy kremem. Powtarzamy w taki sam sposób kolejną warstwę.

Jeśli tort będziemy dekorować lukrem plastycznym proponuję na wierzch wysmarować kremem przygotowanym z kostki margaryny i szklanki cukru pudru. Całość razem miksujemy na puch.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz