niedziela, 1 września 2013

Ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową

Wybrałam pielęgnację ciała z marką Braun
Śliwki węgierki to nie są moje ulubione owoce, jednak gdy są już upieczone czy podane w ciastach smakują owiele lepiej. W moim ogrodzie jest ich pod dostatek, dlatego zapraszam na ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową, słodkie połączone z kwaśnym i do tego kruszonką orzechową, uczta dla podniebienia.



Składniki:
ciasto:
300 gram mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
120 gram masła
1/3 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
łyżka śmietany
skórka otarta z cytryny

500 gram śliwek węgierek

kruszonka:
90 gram masła
100 gram mielonych orzechów laskowych
100 gram cukru
3 łyżki mąki pszennej
łyżka cynamonu

Przygotowanie:
Masło z cukrem ucieramy na jednolitą masę, dodajemy jajko, cukry, skórkę cytrynową i śmietanę stale mieszając. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia do połączenia składników.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, które jest dosyć gęste, proponuję użyć do wysmarowania łyżki zamoczonej w wodzie.

Śliwki przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę i układamu na wierzchu środkiem śliwki do góry.

Kruszonkę ucieramy palcami z podanych składników, gotową posypujemy wierzch ciasta.
Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. wygląda pysznie:) ja też ostatnio zrobiłam ciasto z śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń