poniedziałek, 23 września 2013

Pene z cukinią i kurczakiem

Pomysł na szybki lekki obiad z użyciem cukinii, pene w delikatnym śmietanowym sosie z dodatkiem chrupiących pasków cukinii i kawałkami kurczaka. Zapraszam.


Składniki:
200 g cukinii
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
łyżka świeżej bazylii
300 g piersi z kurczaka
5 łyżek śmietany 18 %
100 g serka mascarpone
100 g ostrego sera żółtgo
łyżeczka papryki słodkiej
pieprz
sól
makaron pene

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie aby pozostał lekko twardy.

Masło wrzucamy na patelnię, gdy się roztopni dorzucamy pokrojoną na drobno cebulę wraz z czosnkiem, czekamy, aż sie zeszkli, następnie dodajemy pokrojoną na małe kawałki pierś kurczaka oraz poszatkowaną bazylię, doprawiamy do smaku.

Cukinię myjemy, następnie obieraczką do warzyw kroimy na długie cieniutkie paski, dorzucamy na patelnię, podsmażamy kilka minut, tak aby nam się nie rozgotowała, a pozostanie chrupiąca, dodajemy śmietanę oraz serek mascarpone, całość dusimy kilka minut, aż całość zgęstnieje. 
Gotowy sos układamy na ugotowanym makaronie, posypujemy starkowanym serem, dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz