środa, 25 września 2013

Tęczowy sernik na zimno

Smaki dziecińtwa to coś do czego często wracam, jak była tylko okazja babcia przygotowywała mi sernik z galaretek i serków homogenizowanych, teraz ja przygotowuję go moim dzieciom, które go uwielbiają.
Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu, świetnie się kroi, niestety potrzebujemy trochę czasu do wykonania warstw, które muszą stężeć. Proponuję urzyć plastikowego pudełka, z tortownicy może wyciekać.


Składniki:
7 galaretek w różnych smakach i kolorach
800 g serka homogenizowanego

Przygotowanie:
Przygotowujemy formę, najlepisze będzie pudełko do przechowywania żywności. Ustalamy kolory i smaki galaretek w jakiej kolejności będą rozpuszczane. 
Pierwsza warstwa będzie stanowiła samą galaretkę rozpuszczoną w 400 ml wrzątku, gdy ostygnie wlewamy do formy i wstawiamy do stężenia do lodówki, w tym czasie robimy drugą warstwę, kolejną galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, następnie po chwili dodajemy 200 g serka homogenizowanego, dokładnie mieszamy, studzimy, następnie wlewamy na zastygniętą pierwszą warstwę. W taki sposób tworzymy kolejne warstwy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz