wtorek, 18 marca 2014

Muffinki z kawałkami czekolady

Najprostsze babeczki z kawałkami czekolady, uwielbiane przez dzieci. Szybkie w przygotowaniu, użyłam czekoladę do pieczenia, można dodać zwykłą czekoladę bądź zastąpić ją innymi ulubionymi składnikami. Z porcji wychodzi około 12 sztuk.


Składniki:
250 gram mąki pszennej
100 gram cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju

dodatkowo:
czekolada do pieczenia lub tabliczka czekolady drobno posiekana nożem

Przygotowanie:
W jednej misce łączymy suche składniki w drugiej mokre, kolejno łączymy je razem mieszając drewnianą łyżką, nie musi być idealnie wymieszane. Dodajemy czekoladę i przelewamy masę do foremek.
Pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie muffinki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis wykorzystany, pieką się:) zaraz zobaczymy, czy dobry...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ok upiekły się i wyglądają ładnie,ale soda oczyszczona całkowice zniszczyła ich smak i mi nie smakują:)

    www.japonskiwachlarz.blogspot.com pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis sprawdzony, wyszły pyszne i rozeszły się w mgnieniu oka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis sprawdzony, wyszły pyszne i rozeszły się w mgnieniu oka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię piec muffinki bo to szybki przepis i zawsze wszystkim smakuje. Podoba mi się również to, że można dodać wiele ciekawych składników i zupełnie zmienić ich smak. Ja bardzo często inspirację czerpię z https://mojagaleriasmaku.blogspot.com/2017/01/ciasto-gryczane.html
    i znalazłam tam wiele zaskakujących połączeń smakowych i wiele kuchennych porad. Polecam

    OdpowiedzUsuń