czwartek, 13 marca 2014

Sos pieczarkowy

Prosty domowy sos pieczarkowy z cebulką i mlekiem idealny do dań obiadowych i nie tylko.


Składniki:
300 g pieczarek
cebula
łyżka masła
pół szklanki mleka
łyżeczka mąki
łyżka ziół prowansalskich
sól
pieprz

dodatkowo:
świeża natka pietruszki

Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i myjemy, następnie kroimy na duże kawałki (pieczarkę kroję na cztery części). Cebulę kroimy na drobno i delikatnie podsmażamy na maśle, gdy nam się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut na małym ogniu co chwile mieszając, dodajemy zioła oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mleko łączymy z mąką wlewamy do pieczarek i dusimy około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz