środa, 19 marca 2014

Zapiekany kalafior

Szukałam inspiracji na danie z kalafiora i znalazłam bardzo prosty przepis. Zapiekany kalafior z serowo śmietanowym sosem wspaniałe połączenie! Nie jest to danie zbyt dietetyczne ale bardzo smaczne. Zapraszam.


Składniki:
kalafior
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
200 g startego sera żółtego
150 ml śmietany 30 %
łyżka bułki tartej
sól
pieprz 
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Kalafior myjemy, wsadzamy do dużego garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy od momentu wrzenia przez kilka minut, kalafior nie powinien się rozgotować. 
Ugotowany dzielimy na różyczki i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Posypujemy 2 łyżkami startego żółtego sera.
Zaczynamy przygotowywać sos. W garnku topimy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników, dodajemy szklankę wywaru z kalafiora, zagotowujemy, dodajemy śmietanę, ser oraz sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Sos mieszamy do połączenia składników, gotowym zalewamy kalafior. Posypujemy łyżką bułki tartej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz