poniedziałek, 6 maja 2013

Kalafior w panierce

Kalafior należy do warzyw, które bardzo lubię, najchętniej zajadam się samym kalafiorem, natomiast od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na kalafiora w panierce, proste i szybkie danie w wykonaniu, doskonale nadaje się do obiadu jako dodatek do mięsa.


Składniki:
świeży kalafior
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
łyżka soku z cytryny
olej do smażenia

Przygotowanie:
Kalafior pokroić na różyczki, opłukać i wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody, gotować kilka minut tak aby nam się nie rozgotował. Ugotowany oblać zimną wodą.
Jajka roztrzepać z dodatkiem soli i pieprzu. Schłodzony kalafior skropić sokiem z cytryny, następnie maczać w jajku i bułce tartej.
Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz