sobota, 21 grudnia 2013

Krokiety z kapustą, grzybami i żurawiną

Daniem zaczynającą kolację Wigilijną w naszym domu zaczyna barszcz z dodatkiem uszek oraz krokietów, wersja z żurawiną jest idealna, kwaśna kapusta, piękny zapach i smak grzybów oraz słodycz żurawiny świetnie ze sobą się łączy. Zapraszam.


Składniki:
Ciasto na naleśniki:
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda
olej do smażenia

Farsz:
500 g kiszonej kapusty
cebula
łyżka oleju
garść suszonych grzybów
garść suszonej żurawiny
łyżka cynamonu
sól 
pieprz
papryka słodka

dodatkowo:
2 jajka 
bułka tarta

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko oraz szczyptę soli, zmiksować, następnie dodać wodę (około pół szklanki), aby ciasto nie było zbyt gęste. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, na niewielkiej ilości oleju.

 Grzyby i żurawinę moczymy w wodzie przez 20 minut. Cebulę szatkujemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, dodajemy poszatkowaną kapustę, po 20 minutach dorzucamy grzyby oraz żurawinę, doprawiamy cynamonem, papryką solą i pieprzem, dusimy przez 20 minut, aż kapusta zmięknie.

Gotowe naleśniki napełniać farszem, złożone obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, smażymy przed podaniem na oleju.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz