sobota, 21 grudnia 2013

Babka migdałowa

Migdałowa babka z polewą z lukru i czekolady to jeden z wielu wypieków świątecznych, delikatna z posmakiem migdałów.


Składniki:
250 g margaryny
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1  szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek kakao naturalnego
2 łyżki cukru migdałowego
1 szklanka migdałów mielonych

dodatkowo
kilka migdałów
pół tabliczki czekolady
2 łyżki soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem migdałowym na puszystą masę a następnie dodać miękką margarynę.
Mąki oraz mielone migdały wymieszać w misce, następnie dodawać po łyżce do masy dokładnie ucierać tak aby składniki dobrze się połączyły.
Na końcu dodać pianę z białek i przemieszać delikatnie drewnianą łyżką. 3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki. Do reszty ciasta dodać kakao,wymieszać i nałożyć na jasne ciasto. Wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 min w temperaturze 190 stopni.

Gotową polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, oraz lukrem, sok z cytryny ucieramy na jednolitą masę z cukrem pudrem i powstaje piękny lukier, na wierzch układamy migdały.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz