wtorek, 17 grudnia 2013

Pierogi z truskawkami

Zapraszam na pierożki z truskawkami, idealne na chłodne wieczory, ulubione pierożki synka.


Składniki:
ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanki ciepłej wody
2 łyżki stopionego masła
łyżeczka soli

farsz:
opakowanie mrożonych truskawek
4 łyżki cukru

dodatkowo:
cukier
śmietana

Przygotowanie:
Do dużej miski, bądź na stolnicę wysypujemy mąkę, w środek wlewamy wodę z masłem oraz sól, całość wyrabiamy na jednolitą, sprężystą masę. Odstawiamy na 40 minut. 

Truskawki pozostawiamy do odmrożenia, następnie posypujemy je cukrem, nadmiar wody odlewamy.

Ciasto na pierogi cienko wałkujemy, wykrajmy szklanką kółka, w środek nakładamy truskawkę, boki delikatnie moczymy wodą i sklejamy.

Gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia, gotowe obsypujemy podsmażoną cebulką z boczkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz