Przyszła pora na cebulę, że duży jej zapas miałam, więc tartę przygotowałam. Nadzienie cebulowe, z dodatkiem wędzonego boczku to idealne połączenie, od czasu do czasu można se pozwolić na taki rarytas. Zapraszam.
Składniki:
ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła bądź margaryny
3 łyżki śmietany 18 %
szczypta soli
nadzienie:
5 dużych cebul
3 łyżki masła
150 g wędzonego boczku
100 g sera żółtego
szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
sól
pieprz
ostra papryka
Przygotowanie:
Składniki na ciasto razem zagniatamy, szybkimi ruchami, wstawiamy na 20 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy naczynie do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem, pieczemy przez 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie przygotowujemy farsz, cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dusimy na maśle, dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek (klika plastrów zostawiamy na wierzch).
Jogurt naturalny łączymy z jajkami oraz przyprawami do połączenia składników.
Na upieczony spód układamy żółty ser, następnie farsz cebulowy i całość zalewamy jogurtem z jajkiem, na wierzch układamy plastry boczku.
Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
O tak! Cebula i boczek to zgrana para :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania i jak mam okazję je dostać gdzieś w restauracji to z chęcią je zamawiam. Mimo wszytko zapach smażonej cebuli potrafi przejść przez wszystkie ciuchy i to jest trochę kłopotliwe. Z tego co wiem, to w restauracjach używają neutralizatorów zapachu https://neutralizatoryzapachu.pl/4-restauracje-i-hotele aby właśnie zapach nie wydostawał się na zewnątrz.
OdpowiedzUsuń