czwartek, 16 stycznia 2014

Pizza ze szpinakiem i serem feta - ciasto na pizze z automatu do chleba

Propozycja na prostą pizzę ze szpinakiem, nie ma na niej zbyt wiele dodatków, ale pizza nie potrzebuje ich za dużo. Szpinak podsmażony z czosnkiem z dodatkiem sera feta świetnie się komponuje. Z wygody i nie tylko korzystam z automatu do chleba gdzie maszyna wyrabia doskonałe ciasto na pizze.



Składniki:
ciasto na pizze:
400 ml lekko ciepłej wody
2,5 łyżki oliwy z oliwek
2,5 łyżeczki soli
800 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki suszonych drożdży

farsz:
puszka pomidorów bez skórki
6 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
cebula
500 g szpinaku świeżego bądź mrożonego
150 g sera feta
100 g startego żółtego sera
sól
pieprz

Przygotowanie:
Składniki umieszczamy w pojemniku od maszyny do pieczenia w kolejności, woda, oliwa, sól, następnie dodajemy mąkę oraz drożdże. Umieszczamy formę w urządzeniu do pieczenia. Wybieramy program ciasto rosnące, ciasto na pizzę, ciasto powinno nam się wyrabiać około 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy na trzy części, wałkujemy na blacie obsypanym mąką.

Do rondelka wlewamy cztery łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy zgniecione dwa ząbki czosnku, dodajemy posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, następnie posiekaną bazylię, całość dusimy kilka minut przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę do czasu aż się zeszkli, następnie szpinak, całość dusimy około 10 minut doprawiając solą i pieprzem, po tym czasie musimy dodać ser feta pokruszony bądź pokrojony w kostkę, dusimy kolejne kilka minut.

Na gotowym placku układamy sos, posypujemy żółtym serem, wykładamy farsz ze szpinakiem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni pieca na 20 minut.

Smacznego!

1 komentarz: