Idealny deser, szybki i prosty w przygotowaniu, nie wymaga wielkich umiejętności, można z nim robić wiele kombinacji i eksperymentów smakowych. Zapraszam na proste czekoladowe babeczki.
Składniki:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
150 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
150 g margaryny lub masła
2 jajka
150 ml mleka
tabliczka czekolady (może być mleczna, gorzka, z orzechami czy rodzynkami)
dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
Masło topimy w rondelku bądź kuchence mikrofalowej i studzimy. Gdy wystygnie łączymy z jajkami oraz mlekiem, dodajemy suche składniki mieszamy energicznie, pamiętając że ciasto na muffiny nie musi być idealnie połączone ze sobą. Czekoladę drobno siekamy nożem, dodajemy do masy i mieszamy. Formę na babeczki wykładamy papierkami napełniamy do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz