wtorek, 14 stycznia 2014

Risotto z pieczarkami

Świetne danie na obiad, czy wykwintną kolację, proste w przygotowaniu, a zarazem bogate w smaki i aromaty. Bardzo sycące i rozgrzewające, możemy pominąć wino, natomiast polecam je wykorzystać, podczas gotowanie zredukuje się i pozostawi wykwintny smak, zapraszam i polecam. 



Składniki:
200 g ryżu na risotto
300 g pieczarek
cebula
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
100 ml białego wina
litr bulionu warzywnego
25 g serka topionego o smaku śmietankowym
4 łyżki natki pietruszki
sól 
pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki kroimy na cienkie plastry, podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, gdy będą miękkie odkładamy na bok. Cebulę oraz czosnek kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzane dwie łyżki oliwy i podsmażamy uważając aby się nie przypaliło, po chwili dodajemy ryż, smażymy wszystko razem około minuty, po tym czasie dodajemy wino, całość gotujemy na średnim ogniu, gdy wino nam się zredukuje dolewamy  pierwszą porcję bulionu, używając chochli. Dalej gotujemy, gdy ryż wchłonie bulion dolewamy ponowną porcję, całość powinna się dusić około 20 minut, pod koniec dodajemy pieczarki zostawiając kilka do dekoracji, dodajemy ser topiony, uzupełniamy bulion i dalej dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy natkę pietruszki, gdy ryż będzie miał odpowiednią konsystencję i twardość  (powinien w środku być al dente) kończymy gotowanie. Wykładamy na talerz zdobimy natką pietruszki oraz pieczarkami.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jak dawno nie robiłam risott! Muszę nadrobić :) Pieczarkowe jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń