Międzynarodowy Dzień Pizzy dzisiaj mamy, także na obiad postanowiłam wspólnie z dziećmi zrobić pizzę. A że wygodna jestem i uwielbiam swoją maszynę do wypieku chleba i nie tylko :) ciasto zrobione właśnie z takiej maszyny. Każdy robił swoją pizzę z ulubionymi dodatkami. Moja pizza w nietypowym kształcie serca z sosem, pieczarkami, cebulą, serem oraz świeżą bazylią. Zapraszam.
Składniki:
ciasto na pizze:
400 ml lekko ciepłej wody
2,5 łyżki oliwy z oliwek
2,5 łyżeczki soli
800 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
farsz:
puszka pomidorów bez skórki
mały słoik przecieru pomidorowego
6 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
cebula
200 g pieczarek
100 g startego żółtego sera
sól
pieprz
Przygotowanie:
Składniki umieszczamy w pojemniku od maszyny do pieczenia w kolejności, woda, oliwa, sól, następnie dodajemy mąkę oraz drożdże. Umieszczamy formę w urządzeniu do pieczenia. Wybieramy program ciasto rosnące, ciasto na pizzę, ciasto powinno nam się wyrabiać około 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy na trzy części, wałkujemy na blacie obsypanym mąką.
Do rondelka wlewamy cztery łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy zgniecione dwa ząbki czosnku, dodajemy posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, koncentrat pomidorowy, następnie posiekaną bazylię (zostawiając kilka listków do dekoracji), całość dusimy kilka minut przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w pióra.
Z gotowego ciasta formujemy serce, układamy sos, pieczarki, cebulę i posypujemy obficie serem żółtym, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni pieca na 20 minut. Na gotowej pizzy układamy listki bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz