poniedziałek, 24 lutego 2014

Jabłka zapiekane pod kruszonką

Prosty, smaczny deser, z dużą ilością pieczonych jabłek przykryty chrupiącą kruszonką z dodatkiem migdałów, idealne połączenie. Nie dosyć, że bardzo prosty to jeszcze szybki w wykonaniu, z pewnością zaspokoi nasze podniebienie, po prostu szybka szarlotka. Najlepiej smakuje na ciepło, a z dodatkiem lodów waniliowych uczta dla podniebienia.



Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
mandarynka
cynamon
150 g mąki pszennej
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
100 g zimnego masła 
(dodatkowo łyżka masła do wysmarowania formy)
100 g migdałów paski

Przygotowanie:
Jabłka należy obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła, na to wykładamy jabłka. Mandarynkę przekrajmy na pół i skrapiamy sokiem nasze pokrojone jabłka, kolejno posypujemy cynamonem.

W misce mieszamy mąkę, z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy pokrojone zimne masło i wyrabiamy palcami, konsystencja ciasta powinna się kruszyć pod palcami. 

Kruszonką posypujemy jabłka, następnie rozrzucamy na niej migdały.
Gotowy deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni  na 40 minut, funkcja piekarnika termoobieg grzanie góra i dół. Ciepłe wykładamy do miseczek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz