sobota, 8 lutego 2014

Złociste drobiowe placuszki z piersi kurczaka czyli pomysł na filecika

Idealne, lekkie, delikatne placuszki, świetny pomysł na obiad czy przekąskę. Z piersi kurczaka przeważnie robiłam proste kotlety w panierce z jajkiem i bułką tartą, odkąd zjadłam u siostry takiego placuszka, myślę, że będą w naszym domu gościć bardzo często. Można je urozmaicać dodając ulubione dodatki, takie jak ser żółty, kawałki papryki, czy pieczarki.  Idealnie komponują się z puree ziemniaczanym. Zapraszam do wypróbowania są przepyszne!


Składniki:
pierś kurczaka podwójna
3 jajka
3 łyżki majonezu
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
odrobina curry
ulubione zioła

olej do smażenia

Przygotowanie:
Pierś kurczaka wrzucamy do malaksera tak aby powstała jednolita masa, możemy również zmielić filet czy pokroić na niewielkie kawałki.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę.
Do mięsa dodajemy żółtka, majonez, mąkę oraz przyprawy, całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa, następnie dodajemy białka delikatnie mieszamy. Gotowe smażymy na złocisty kolor na rozgrzanym oleju.

Do mięsa możemy dodać potarty ser żółty, kawałki papryki, pokrojone pieczarki bądź jeszcze coś innego.

Smacznego!

1 komentarz: