14 Luty jak co roku mamy Walentynki. Jedni je obchodzą inni nie, natomiast myślę, że każdy dzień jest dobrym dniem aby zrobić małe co nieco ukochanej osobie. Proponuję ciasto W-Z, z którego możemy wykonać również ciasteczka w kształcie serca, wyglądają bardzo efektownie. Zapraszam.
Składniki:
ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
3 łyżki kakao
2 jajka
120 g margaryny
1 szklanka cukru
170 g dżemu z czarnej porzeczki
1 szklanka mleka
krem:
1 litr śmietany kremówki 30%
2 opakowania fix do bitej śmietany
6 łyżek cukru pudru
polewa:
150 g margaryny
2 łyżki wody
4 łyżki kakao
8 łyżek cukru pudru
dodatkowo:
pół kubka zimnej lekko słodzonej kawy
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciemnego ciasta. Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać całe jajka i dalej ucierać na jednolitą masę. Dżem zmiksować z mlekiem. Kolejno dodawać do margaryny zmiksowany dżem na przemian z suchymi produktami, mąką, sodą i kakao. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie przygotujemy polewę. Cukier puder wsypujemy do rondelka i dodajemy wrzącą wodę, następnie razem łączymy do rozpuszczenia, dodajemy margarynę i podgrzewamy uważając, aby nam się nie zagotowało. Gdy się rozpuści odstawiamy z ognia i dodajemy kakao, łączymy i studzimy.
Upieczony spód przecinamy wzdłuż na pół, jeśli góra jest wypukła wycinamy wierzch aby powstało piękne równe ciasto.
Oba spody sączymy kawą i cieniutko smarujemy dżemem.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i fixu.
Na dolny spód wykładamy większą część kremu zostawiając trochę na ozdobę, na to układamy kolejny spód, polewamy schłodzoną polewą i szprycą robimy ozdoby. Pozostawiamy na noc w lodówce.
Chcąc wykonać wersję serca, należy na początku z ciasta wyciąć foremką serduszka i kolejno postępować w wyżej wymieniony sposób.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz