piątek, 14 lutego 2014

Ciasto W-Z czyli pomysł na pyszne Walentynki

14 Luty jak co roku mamy Walentynki. Jedni je obchodzą inni nie, natomiast myślę, że każdy dzień jest dobrym dniem aby zrobić małe co nieco ukochanej osobie. Proponuję ciasto W-Z, z którego możemy wykonać również ciasteczka w kształcie serca, wyglądają bardzo efektownie. Zapraszam.




Składniki:
ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
3 łyżki kakao
2 jajka
120 g margaryny
1 szklanka cukru
170 g dżemu z czarnej porzeczki
1 szklanka mleka

krem:
1 litr śmietany kremówki 30%
2 opakowania fix do bitej śmietany
6 łyżek cukru pudru

polewa:
150 g margaryny
2 łyżki wody
4 łyżki kakao
8 łyżek cukru pudru

dodatkowo:
pół kubka zimnej lekko słodzonej kawy

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciemnego ciasta. Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać całe jajka i dalej ucierać na jednolitą masę. Dżem zmiksować z mlekiem. Kolejno dodawać do margaryny zmiksowany dżem na przemian z suchymi produktami, mąką, sodą i kakao. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie przygotujemy polewę. Cukier puder wsypujemy do rondelka i dodajemy wrzącą wodę, następnie razem łączymy do rozpuszczenia, dodajemy margarynę i podgrzewamy uważając, aby nam się nie zagotowało. Gdy się rozpuści odstawiamy z ognia i dodajemy kakao, łączymy i studzimy.

Upieczony spód przecinamy wzdłuż na pół, jeśli góra jest wypukła wycinamy wierzch aby powstało piękne równe ciasto.
Oba spody sączymy kawą i cieniutko smarujemy dżemem.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i fixu.

Na dolny spód wykładamy większą część kremu zostawiając trochę na ozdobę, na to układamy kolejny spód, polewamy schłodzoną polewą i szprycą robimy ozdoby. Pozostawiamy na noc w lodówce.

Chcąc wykonać wersję serca, należy na początku z ciasta wyciąć foremką serduszka i kolejno postępować w wyżej wymieniony sposób.

Smacznego!


Słodkie Walentynki 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz