środa, 5 lutego 2014

Skubaniec z powidłami

Uwielbiam kruche ciasta, a najbardziej te z kwaśnymi powidłami, powidła zrobione z działkowych czarnych porzeczek. Idealne na zimne wieczory z ciepłą herbatą. Nazwa Skubaniec jest jak najbardziej trafiona, gdyż nie musimy podczas wykonywania wałkować ciasta, wystarczy poskubać ciasto na blachę.


Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
3 łyżki smalcu
3 łyżki cukru
5 żółtek
łyżka proszku do pieczenia
łyżka kakao

beza:
5 białek
szczypta soli
szklanka cukru

słoik kwaśnych powideł lub dżemu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao zagnieść na jednolitą masę (ciasto może się kruszyć). Podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao i zagnieść. Przygotować formę około 40x25 cm, wysmarować masłem, obsypać bułką, jedną część ciasta wyłożyć, można to zrobić ugniatając palcami, wsadzić do lodówki. Dwie pozostałe części owinąć folią aluminiową i schować do zamrażarki. Po godzinie wyjąć blachę, wyłożyć na ciasto powidła.

Z białek ubić pianę, ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając. 

Gotową bezę wyłożyć na powidła. Następnie wyjąć z zamrażarki ciasto i zetrzeć na tarce bądź pokruszyć palcami na ciasto, najpierw kakaowe, następnie białe.
Piec w 180 stopniach przez 45 minut w termoobiegu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz