środa, 5 lutego 2014

Skubaniec z powidłami

Uwielbiam kruche ciasta, a najbardziej te z kwaśnymi powidłami, powidła zrobione z działkowych czarnych porzeczek. Idealne na zimne wieczory z ciepłą herbatą. Nazwa Skubaniec jest jak najbardziej trafiona, gdyż nie musimy podczas wykonywania wałkować ciasta, wystarczy poskubać ciasto na blachę.


Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
3 łyżki smalcu
3 łyżki cukru
5 żółtek
łyżka proszku do pieczenia
łyżka kakao

beza:
5 białek
szczypta soli
szklanka cukru

słoik kwaśnych powideł lub dżemu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao zagnieść na jednolitą masę (ciasto może się kruszyć). Podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao i zagnieść. Przygotować formę około 40x25 cm, wysmarować masłem, obsypać bułką, jedną część ciasta wyłożyć, można to zrobić ugniatając palcami, wsadzić do lodówki. Dwie pozostałe części owinąć folią aluminiową i schować do zamrażarki. Po godzinie wyjąć blachę, wyłożyć na ciasto powidła.

Z białek ubić pianę, ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając. 

Gotową bezę wyłożyć na powidła. Następnie wyjąć z zamrażarki ciasto i zetrzeć na tarce bądź pokruszyć palcami na ciasto, najpierw kakaowe, następnie białe.
Piec w 180 stopniach przez 45 minut w termoobiegu.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ciasto jest na prawdę bardzo smaczne. Podałam je ostatnio moim gościom i każdy był zachwycony :). Do serwowania tego typu ciast polecam szklaną paterę. Oprócz niej przydadzą się na pewno odpowiednie sztućce. Ostatnio kupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw zestaw sztućców w skład których wchodził poręczny nożyk do krojenia oraz łopatka. Oba akcesoria bardzo przydają się podczas nakładania tego typu wypieków.

    OdpowiedzUsuń