Majówkę czas zacząć, dzisiaj wyruszamy na kilka dni odpocząć, także trzeba zabrać coś ze sobą słodkiego, a zarazem lekkiego i smacznego. Po grillowaniu przyjdzie czas na deser, czyli karpatkę. Ciasto jest smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Robiłam je tylko trzy razy, ale tym razem pięknie wyrosło i myślę, że świetnie się prezentuję.
Składniki:
ciasto:
szklanka wody
130 g margaryny
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj
krem budyniowy:
2 budynie waniliowe
2 szklanki mleka
kostka margaryny
5 łyżek cukru
cukier puder
Przygotowanie:
Margarynę ze szklanką wody zagotowujemy, gdy będzie już wrzało odstawiamy z ognia, energicznie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie pięknie odchodzić od brzegów i zrobi się "kula". Odstawić do przestygnięcia. Gdy będzie już zimne miksując dodawać po jednym jajku, do dokładnego połączenia składników. Podzielić na dwie części. Dużą blachę o wymiarach 20x32 wysmarować margaryną, obsypać mąką bądź bułką tartą i rozsmarować pierwszą część ciasta, niestety może być problem, ponieważ ciasto jest ciągnące, dlatego proponuję łyżkę co jakiś czas zamoczyć w wodzie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec przez 20 minut, przez kolejne 10 minut zostawić w piekarniku, aby nam nie opadło. Czynność powtórzyć z 2 warstwą.
Czas na krem, 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozmieszać budyń z cukrem i wsypać do gotującego mleka przygotowując budyń, uważać żeby się nie przypaliło. Pozostawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do uzyskania gładkiego puszystego kremu.
Schłodzone ciasto przekładamy zimnym kremem i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://www.cosiedziwgarnku.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuń