czwartek, 25 kwietnia 2013

Babeczki z ciasta francuskiego nadziane pieczarkami

Ciasto francuskie to coś wspaniałego, można z niego wyczarować wiele smacznych przekąsek, dań czy deserów. Dostępne jest w większości sklepów za niewielką cenę, a do tego szybkie w wykonaniu i idealnie smakuje i pięknie się prezentuje na stole. Proponuję babeczki z nadzieniem pieczarkowym.


Składniki:
ciasto francuskie
30 dkg pieczarek
ząbek czosnku
cebula
łyżka oleju
pomidorki koktajlowe
mozzarella
sól
pieprz
bazylia świeża

Przygotowanie:
Gotowe ciasto francuskie rozwijamy wykrajmy szklanką kółka i wkładamy do formy na muffinki. Cebulę i czosnek siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na patelni, pieczarki kroimy na drobne kawałki dorzucamy do cebuli i dusimy przez kilka minut dodając sół i pieprz do smaku. Babeczki zapełniamy farszem pieczarkowym, następnie układamy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz plasterki mozzarelli. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, aż zaczną być złociste. Po upieczeniu dekorujemy bazylią. 
Idealnie pasują jako dodatek do zup, czy smaczna przekąska.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz