sobota, 27 kwietnia 2013

Domowe gofry z bitą śmietaną, owocami polane czekoladą.

Czas na deser, dzieciaki prosiły i wyprosiły, gofry z bitą śmietaną, kiwi, bananem, brzoskwiniami oraz świeżym ananasem polane roztopioną gorzką czekoladą. Gofry są bardzo chrupiące, z podanych składników wychodzi 6 sztuk.


Składniki:
500 g mąki pszennej
2 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
80 g roztopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mleka

dodatkowo:
2 łyżki oliwy
250 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru

owoce
pół tabliczki czekolady
łyżka masła

Przygotowanie:
Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia. Do naczynia dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier puder oraz szklankę mleka, miksujemy, dolewamy kolejną szklankę ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do całości i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką (ciasto powinno mieć  konsystencję gęstej śmietany, w razie będzie za gęste dolewamy mleko). Do nagrzanej gofrownicy nasmarowanej oliwą nakładamy ciasto i smażymy do uzyskania złotego koloru. Gotowe odstawiamy na kratkę.

Śmietanę  kremówkę miksujemy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie sztywna.

Na  gofry nakładamy bitą śmietanę, ulubione owoce oraz roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej z łyżką masła.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. ojej, jak dawno nie jadłam gofrów...
    choć nie przepadam za bitą śmietaną to Twoje gofry pochłonęłabym z miejsca ;)

    OdpowiedzUsuń